Op zaterdag 21 en zondag 22 april heeft Zwem- en polovereniging den Otter (ZVDO’74) haar seizoen afgesloten in Luxemburg. Aan de 33e Challenge International de Ville d’Ettelbruck deden totaal negentien clubs mee. ZVDO’74 was een van de twee Nederlandse clubs die hieraan deelnam met achttien deelnemers. In de voorrondes van deze wedstrijd werd er 100 keer individueel gestart en driemaal met een estafetteteam. Maar liefst zeven deelnemers wisten totaal veertien individuele finalestartplaatsen te behalen. Met 43 persoonlijke records (pr’s), drie clubrecords en een zevental ZVDO-deelnemers aan de finales die vier podiumplekken behaalden, kijkt ZVDO’74 terug op een buitengewoon succesvol zwemweekend.

ZVDO'74 Finalisten

De deelnemers die dit jaar startbewijzen voor de finale wisten te behalen waren Petri Velthuis, Robina Hoegee, Lisanne van Giessen, Tessa Den Dekker, Sven Westerlaken, Yulian Oppenhuizen en Bastiaan van Muyden. Petri Velthuis had zich op vijf afstanden geplaatst, maar besloot om de 100m schoolslag niet te zwemmen. Haar 100m vrije slag wist ze in de voorrondes te verbeteren naar 59,09 seconden en vervolgens ’s middags wederom te benaderen met 59,27 seconden. Dit leverde haar een derde plaats op. Op de 100m vlinderslag was dit precies hetzelfde. De 50m vlinderslag verliep soepel en in hoog tempo. Met 28,65 zwom ze een nieuw clubrecord en in de finale was haar 28,77 seconden een zilveren medaille waard. Robina Hoegee kwam in de finales uit op de 100m schoolslag en de 50m vlinderslag en eindigde respectievelijk derde en zevende. Haar beste prestatie was haar 200m vrije slag en zwom daarbij naar een zesde plaats met een 107% pr. Tessa den Dekker zwom ook de 100m schoolslag in de finale en eindigde na Robina op de vierde plaats. Lisanne van Giessen behoorde tot de vijf snelste zwemsters op de 100m wisselslag evenaarde haar persoonlijke record, wat haar op de 200m vrije slag ook al was gelukt.

Sven SchoolslagSven Westerlaken was samen met de Luxemburgse Pol Mannes als 10e geëindigd op de 50m rugslag in de voorrondes. Een swim-off moest uitkomst bieden wie er in de B-serie van de finale mocht deelnemen. Onder luid gejuich streden beiden heren tegen elkaar voor een plek in de finale. Beiden zwommen nieuwe persoonlijke records van bijna een seconde, maar het was Pol die eerder aantikte. Sven zwom de 50m rugslag in 29,14 seconden, wat een nieuw clubrecord is. Zijn tijd bleek in de finale zelfs sneller te zijn dan alle tijden die door de nummers zes t/m tien werden gezwommen. De 100m vlinderslag van Sven was ook een persoonlijk record en hij wist zijn plaatsing als vijfde zwemmer in de finale ook te handhaven.

Yulian Oppenhuizen had zich als vierde geplaatst op de 100m rugslag. Het lukte niet om een podiumplek te bemachtigen en werd in de finale wederom vierde. Op zijn andere afstanden ontbrak het aan de juiste vorm om zijn beste prestaties te kunnen benaderen. Bastiaan van Muyden kende een weerzinwekkende race op de 50m vrije slag en dook onder magische grens van 25 seconden. Hij noteerde met 24,78 seconden een nieuw clubrecord. Hiermee ging hij als zesde zwemmer de finales in, maar eindigde met een tijd van net boven de 25 seconden als negende.

Jens Westerlaken was de jongste deelnemer van ZVDO’74 en deed met Britte Kant voor het eerst mee aan deze wedstrijd. Jens wist van zijn zes afstanden er op vijf een nieuw persoonlijk record neer te zetten. Zijn 50m rugslag was met 109% verbetering hiervan de grootste. Britte startte ook zes keer en wist op de helft nieuwer pr’s te zwemmen. Op de sprintafstanden 50m vrije slag, 50m rugslag en 50m vlinderslag zwom ze sneller dan ooit.

Bart de Fijter liet zien goed in vorm te zijn. Elke afstand die hij zwom was raak en eindigde zes uit zes met nieuwe pr’s. Bij Femke van Breugel verliep het sprinten minder soepel, maar op de 50m vrije slag klopte alles wel en dat resulteerde in een pr. Marit Westerlaken kende op de langere en zwaardere afstanden 200m vrije slag en 100m vlinderslag moeite om op tempo te blijven. De 50m schoolslag bleek niet te ver en daar lukte het haar wel om haar tijd aan te scherpen.

Danine Besselink wist de turbostand op de sprintafstanden steeds te vinden. De 50m vrije slag, 100m vrije slag, 50m rugslag en 50m schoolslag werden voorzien van nieuwe tijden. Mitchell van der Mooren zwom procentueel de beste verbeteringen van het hele gezelschap. Van een oude tijd op de 50m vlinderslag bleef niets over met een 157% verbetering als resultaat, op de 50m schoolslag gingen er ook seconden af (118%) en dit was op de 200m vrije slag net zo met een pr van 113%. Jetse Brienen wist aan het einde van de zondagochtend zijn statistieken nog te redden door op zijn laatste afstand (50m rugslag) een tijdsverbetering te zwemmen.

Estafette Team 3

Tessa, Danine, Mitchell en Jetse

Jeffrey van der Mooren had op de 50m vrije slag en op de 200m vrije slag de slag letterlijk goed te pakken op zaterdag en zwom pr’s hierop. Op zondag lukte het niet om dit door te trekken op de 100m vrije slag, maar op de 100m rugslag wist hij zijn tijd wel te evenaren. Renske Den Dekker zat ook lekker in haar slag. Ze passeerde de 30 seconden-grens op de 50m vrije slag en zwom daarnaast nog pr’s op de 100m vrije slag, 50m rugslag en 100m vlinderslag. Wim Crielaard zwom alleen de 100m schoolslag en verbeterde zich met twee seconden.

De achttien zwemmers werden begeleid door de coaches Peter Brienen en Wim Crielaard. Als ondersteunende leiding waren John Westerlaken, Cor en Corine van Giessen, Manuela Punt, Jan Boomsma, Giselle Baars, Jaimy Brienen-Middelburg en Johan Brienen aanwezig. De komende tijd zal de overstap naar het buitenbad plaatsvinden en gaat ZVDO’74 langzaam de rustige zomer in. Negentien zwemmers hebben zich (mede dit weekend) geplaatst voor de Regionale Kampioenschappen in Eindhoven. Een deel van de selectie zal zich hier nog op gaan voorbereiden.