Zwemvereniging den Otter (ZVDO’74) heeft in het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 april traditiegetrouw deelgenomen aan de Challenge International de Ville d’Ettelbruck te Luxemburg. Dit internationale zwemtoernooi is het grootste 25 meterbad toernooi in Luxemburg waar onder andere drievoudig Olympiër Raphaël Stacchiotti aan deelneemt. ZVDO’74 ging met een afvaardiging van negentien zwemmers naar Luxemburg en behaalde vijf medailles en noteerde bijna 50 persoonlijke records.

 
In de voorrondes van het toernooi is er 110 keer individueel gestart en tweemaal als estafetteteam. Bastiaan van Muyden, Yulian Oppenhuizen, Petri Velthuis, Robina Hoegee en Lisanne van Giessen behaalden hier totaal dertien individuele startbewijzen voor de finales en een startbewijs voor de finale estafette 4×50 meter wisselslag. Petri veroverde goud op de 50 meter vlinderslag en een zilveren medaille op de 100 meter vlinderslag. Robina wist driemaal een bronzen medaille te verzilveren (50m vlinderslag, 100m schoolslag en 100m wisselslag).

 
Bij de meisjes waren het Tessa den Dekker, Danine Besselink, Marit Westerlaken en Femke van Breugel die verschillende tijdsverbeteringen hebben weten te behalen. Zo wist Danine op haar verjaardag al haar tijden met bijna een seconde te verbeteren. Dit lukte Tessa op de 100 meter rugslag en ze vulde haar lijstje aan met kleine verbeteringen op de 100 meter wisselslag en 50 meter rugslag. Marit pakte op de 200 meter vrije slag haar grootste verbetering. Femke liet op de 100 meter wisselslag de grootste tijdsverbetering van iedereen zien. Na de race dacht ze niet sneller te hebben gezwommen, maar tot haar verrassing was ze acht seconden sneller geklokt.

 
Bij de jongens lieten Damian van Andel en Mitchell van der Mooren zien in goede vorm te zijn. Ze kregen het allebei voor elkaar enkel persoonlijke records te zwemmen op alle zes hun afstanden. Op de 200 meter vrije slag verbeterde Mitchell zijn tijd met vijf seconden en Damian noteerde een verbetering van vier seconden. Bart de Fijter zwom vier nieuwe persoonlijke records, met de 50 meter vlinderslag als grootste verbetering.

 
Bij de wat oudere zwemmers zijn persoonlijke records niet vanzelfsprekend meer, maar ook bij de categorieën dames en heren (jaargang 2000 en ouder) is er goed gezwommen. Vrijwel iedereen heeft op tenminste één van zijn of haar afstanden een nieuw persoonlijke record gezwommen.
In de categorie dames pakte Anouck Oppenhuizen haar moment op de 100 meter wisselslag door een paar tienden sneller te zwemmen dan op papier stond. Lisanne van Giessen en Kelly Hoegee evenaarden hun beste tijden ooit op de 100 meter wisselslag. Renske den Dekker gebruikte de 100 meter vlinderslag om te pieken. Door een sterke tweede vijftig meter zwom ze een seconde sneller dan ooit. Zowel Petri Velthuis als Robina Hoegee zwommen in de voorrondes persoonlijke records op de 100 meter wisselslag en vlinderslag. Beiden mochten op deze afstanden in de finale verschijnen. Het lukte Petri om ’s middags een nog snellere tijd te zwemmen op de 100 meter vlinderslag. Robina wist op de 100 meter schoolslag haar tijd wederom aan te scherpen.

 
Bij de heren wisten Arnold Bok en Jetse Brienen op de 50 meter rugslag een nieuw persoonlijk record te zwemmen. Yulian Oppenhuizen benaderde op dezelfde afstand zijn eigen tijd in de voorrondes en in de finale. Dit resulteerde in een verdienstelijke zevende plaats. Sven Westerlaken had op de 100 meter rugslag een ijzersterke race die resulteerde in een seconde tijdsverbetering. Jeffrey van der Mooren zette zijn tijd op de 200 meter vrije slag scherper dan ooit met een halve seconde verschil. Bastiaan van Muyden pakte het groots aan op dezelfde afstand en sloeg een gat van drie seconden ten opzichte van zijn vorige record.

 
De negentien zwemmers werden begeleid door de drie coaches Dennis van Beek, Peter Brienen en Wim Crielaard. Als ondersteunende leiding waren John Westerlaken, Cor en Corine van Giessen, Manuele Punt, Jan Boomsma en André de Bruijn de steun en toeverlaat voor de zwemmers en coaches. Het zwemweekend was in sportief en sociaal opzicht een prachtige slot van het zwemseizoen. Een deel van de groep zal zich klaarmaken voor de Regionale Kampioenschapen die eind mei zullen plaatsvinden.